Renk Çemberi 2

Renk uyumunun devam yazısından merhabalar. Önceki yazımda renk çemberinden ve bazı renk kombinasyonlarından bahsetmiştim. (Yazıya gitmek için tıklayınız.) Bu yazıda da renk armonilerinden devam edeceğiz.

5-Dikdörtgen Renk Armonisi

Dikdörtgen renk armonisi oluşturmak için iki renk tamamlayıcı renkleriyle beraber kullanılır. Yani iki soğuk, iki sıcak renk seçilmiş olur.
Örneğin; kırmızı, yeşil, turuncu, mavi bir arada kullanıldığında dikdörtgen renk armonisi oluştururlar. Daha iyi bir etki için bir renk baskın kullanılır.


Aşağıdaki resimde sarı, turuncu, mor ve lacivert kullanarak dikdörtgen renk armonisi oluşturmuş oldum. En çok kullandığım renk mor oldu. Dolayısıyla tamamlayıcısı olan sarıyı az miktarda kullanmam sarının daha dikkat çekici gözükmesini sağladı.
Ayrıca deniz kısmında da analog renk armonisine (mavi, mor-mavi, mor) rastlayabilirsiniz.


6-Kare Renk Armonisi

Kare renk armonisi dikdörtgen renk armonisiyle oldukça benzerdir. Bazı kaynaklar ikisini tek bir konu olarak ele alır.



7-Tek Renk Armonisi

Tek renk armonisi oluşturmak için bir renk farklı tonlarıyla beraber kullanılır. Resimler durağan bir görünüme sahip olurlar.



Geldik benim renk çemberi ile ilgili en sevdiğim şeye. 
Resim yaparken kullandığınız rengi koyulaştırmak için sadece siyah ya da gri mi kullanıyorsunuz? Cevabınız "evet" ise sizin için faydalı bir öneri: Tamamlayıcı renkleri kullanın. Mesela kırmızıyı koyulaştırmak için yeşili, turuncuyu koyulaştırmak için maviyi kullanın. Boyayı sırf siyah ya da gri ile koyulaştırdığımızda renk başka bir renge dönüşür ve bu da objedeki doğallığı bozar. Örnek verecek olursak: Aşağıdaki resimlerde binaların gölgede kalan yerlerini boyamak için sarı-kahve renge biraz mavi ve güçlendirmek için biraz gri ekledim. 


Renk çemberi hayat kurtarıcıdır. Şu an renkleri rastgele kullanıyor olabilirsiniz fakat bir gün çembere ihtiyacınız olacak.
Bana her zamanki gibi mailden, Instagram'dan ya da yorumlardan ulaşabilirsiniz.
Renkli günler!

Yorumlar

Yorum Gönder